Tiskové prohlášení: Aktuální informace ke covidové situaci v Číně

Vytvořeno: 29. 12. 2022 Poslední aktualizace: 29. 12. 2022

Ministerstvo zdravotnictví situaci monitoruje. Jako stále předsednická země jsme dnes iniciovali jednání Health Security Committee, kde ECDC prezentovala nejnovější informace všem členským státům. Přístup Itálie je nyní ojedinělý, ale aktuální situaci ohledně vývoje covid-19 v Číně nadále sledujeme a monitorujeme, postupně ji také koordinujeme s nastupujícím švédským předsednictvím, kterému budeme nápomocni. Aktivně vystupujeme v jednáních o přístupu a monitoringu vývoje epidemiologické situace v zahraničí, včetně ČLR, kde vývoj hodnotíme na základě dostupných informací.

Aktuálně v oblasti nastavení preventivních mechanismů probíhá na úrovni EU odborná diskuze mezi členskými státy, Evropskou komisí, Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) ke zhodnocení situace a k aplikaci případných opatření. Aktuálně je doporučena ECDC a WHO zvýšená sekvenace pozitivních vzorků, jakožto nástroje k detekci případných nových variant. Nadále platí, že nejúčinnějším způsobem ochrany je očkování. Covid-19 tu s námi stále je, nezmizel. Proto důrazně doporučujeme neodkládat 3. a 4. dávku všem rizikovým skupinám a dále také osobám, kteří mají minimálně 3 měsíce od posledního očkování.