S dotazy ke zdravotnické péči pro občany z Ukrajiny se obraťte na infolinku +420226201221 – volba č. 2, která je v provozu denně od 8 do 19 hodin. Linka slouží ke komunikaci v českém, ukrajinském a ruském jazyce, a to i pro případy tlumočení do českého jazyka pro poskytovatele zdravotních služeb.
Якщо у Вас виникли питання щодо охорони здоров’я громадян України, звертайтесь на інформаційну лінію +420226201221 – варіант № 2, який працює щодня з 8:00 до 19:00. Лінія використовується для спілкування чеською, українською та російською мовами, навіть для випадків перекладу на чеську для медичних працівників.
Hygienici loni provedli ve stravovacích zařízeních přes 56 000 kontrol
Pro provádění úředních kontrol nad potravinami má hygienická služba k dispozici 347 pracovníků – lékařů humánní veterinární medicíny, magistrů i bakalářů veřejného zdravotnictví či dalších odborných pracovníků a asistentů v ochraně veřejného zdraví. Tito v roce 2012 provedli ve stravovacích zařízeních – restauracích, stáncích, školních, závodních, nemocničních jídelnách apod. 56 065 kontrol.
Předmětem těchto kontrol je dodržování potravinového práva, tedy vyloučení, nebo minimalizace rizika poškození zdraví v důsledku požití závadných potravin, přičemž zdravotní riziko představuje především další manipulace se surovinami v souvislosti se zdravotním stavem zaměstnanců, kteří mohou být také zdrojem nákazy. Požadavky na hygienu potravin jsou pak stanoveny legislativou Evropského společenství.
Hlavní hygienik Vladimír Valenta podotýká: „Za šedesátiletou historii působení hygienické služby došlo k výraznému poklesu výskytu hromadných onemocnění z potravin a výraznému posunu v hygienické úrovni stravovacích provozoven, a to především díky zvyšování důrazu na prevenci a kontrolu. V roce 2012 došlo ve srovnání s předchozím rokem k výraznému nárůstu počtu úředních kontrol v zařízeních veřejného stravování, cca o 65%, což bylo způsobeno také mimořádnými kontrolními akcemi v souvislosti s metanolovou aférou.“
Pokud kontrola prokáže riziko přímého ohrožení nebo poškození zdraví, nařizují hygienici omezení nebo pozastavení činnosti, likvidaci potravin a pokrmů, nebo mohou na místě provozovnu i uzavřít. Takových opatření bylo v roce 2012 uloženo 882. Vedle nich jsou ukládány také sankce. V roce 2012 jich bylo celkem 6 170 ve výši 12 796 000 Kč.
V oblasti předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami představuje jednoznačně největší problém dovoz ze zemí mimo Evropskou unii. V této oblasti bylo uloženo 37 sankcí ve výši 920 000 Kč. Kromě nich bylo uloženo 11 zákazů uvádění na trh a jejich stažení z distribuce. Dále přijali dovozci a výrobci těchto předmětů 75 dobrovolných opatření, která byla následně hygieniky prověřena.
Hygienická služba vykonává také dozor nad dodržováním předpisů o kouření v provozovnách společného stravování. V roce 2012 bylo vykonáno 220 237 takových kontrol a při tom zjištěno 796 závad.
Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tis@mzcr.cz