S dotazy ke covid-19 se obracejte na celorepublikovou bezplatnou informační linku ke koronaviru 1221.
Pro volání ze zahraničí můžete využít telefonní číslo +420 226 20 1221.

V rámci opatření proti koronavirové nákaze upřednostněte, prosím, písemný, elektronický či telefonický kontakt před osobním setkáním na ministerstvu.

Hygienici v prvním čtvrtletí letošního roku zkontrolovali 4 443 stravovacích zařízení

Vytvořeno: 22. 4. 2016 Poslední aktualizace: 22. 4. 2016

 
Hygienici ani v letošním roce nepolevují v kontrolách stravovacích zařízení. Zajišťují tak ochranu spotřebitele a minimalizují rizika negativních dopadů na zdraví.   

„Od ledna do konce března bylo v 4 091 provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem 4 443 kontrol. Nejvíce nedostatků jsme standardně zaznamenali v  dodržování požadavků na provozní hygienu a také v oblasti skladování a manipulace s potravinami. Stoupl ale i počet prohřešků v požadavcích na osobní hygienu personálu a označování alergenů v potravinách,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta a dodává: „V 17 případech došlo také k pozastavení výkonu a 7 provozoven jsme do odstranění nedostatků uzavřeli.“

Na základě kontrol hygieniků bylo v prvním čtvrtletí roku navrženo 787 finančních sankcí ve výši 2.357.900,- Kč a uloženo 192 opatření. Nejčastějším uloženým opatřením bylo nařízení povinné sanitace provozovny (ve 44 případech) a likvidace pokrmů (ve 39 případech).

Orgány ochrany veřejného zdraví výsledky kontrol stravovacích zařízení pravidelně zveřejňují, podrobnosti naleznete zde.

 

 

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail:
 tisk@mzcr.cz

 

 

Přílohy


Jste spokojeni s obsahem této stránky?