S dotazy ke zdravotnické péči pro občany z Ukrajiny se obraťte na infolinku +420226201221volba č. 2, která je v provozu denně od 8 do 19 hodin. Linka slouží ke komunikaci v českém, ukrajinském a ruském jazyce, a to i pro případy tlumočení do českého jazyka pro poskytovatele zdravotních služeb.
Якщо у Вас виникли питання щодо охорони здоров’я громадян України, звертайтесь на інформаційну лінію +420226201221 –  варіант № 2, який працює щодня з 8:00 до 19:00. Лінія використовується для спілкування чеською, українською та російською мовами, навіть для випадків перекладу на чеську для медичних працівників.

Hlavní hygienik ČR: I letos pečlivě kontrolujeme kvalitu zmrzliny

Vytvořeno: 14. 8. 2015 Poslední aktualizace: 14. 8. 2015

Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání zmrzliny hygienici dále pokračují  také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.

„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300 provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45 opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87 hodnotili hygienici jako nevyhovující.  24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18  putovalo na chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále pokračovat.  Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven.

Přílohy


Jste spokojeni s obsahem této stránky?