Ministerstvo zdravotnictví nově přechází na doménu mzd.gov.cz. Více informací.

Stanovení nebezpečného výrobku: Ϻуравьивит, Красная икра, 70 g, Gel – balzám mravenčí na tělo s červeným kaviárem

Vytvořeno: 29. 6. 2020 Poslední aktualizace: 16. 7. 2020

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento kosmetický přípravek:

 

Ϻуравьивит, Красная икра, 70 g

na dolepené etiketě: Gel – balzám mravenčí na tělo s červeným kaviárem

EAN kód: 4640006302805

 

Výrobce dle značení/ Země původu: Rusko

Dovozce dle značení: SIA Dunte-1, Marupes 47-43, Riga, Lotyšsko

Distributor dle značení: TML a.s., Zábrdovická 2, 615 00 Brno – Zábrdovice, www.tml-bylinka.cz, IČO: 25372670 (byla uložena pokuta, výrobek byl stažen z trhu)

Prodejce: Alterna Medica Praha s.r.o., Jašíkova 1533/4, 149 00 Praha 4, IČO: 24198676

(prodejna: Rumunská 697/14, Praha 2)

Popis: Jedná se o kosmetický přípravek balený v plastové tubě s uzávěrem o jmenovitém obsahu 70 g. Plastová tuba je vložena do barevné papírové skládačky, na přední straně je uveden název výrobku (Красная икра, Ϻуравьивит) a další texty v ruském jazyce, fotografie mravence a červeného kaviáru. Na zadní straně papírové skládačky je nalepena bílá etiketa s českým názvem výrobku (Gel – balzám mravenčí na tělo s červeným kaviárem), texty k použití, údaji o odpovědné osobě a distributorovi, jmenovitým obsahem, jmenovitým seznamem přísad, kde je uveden mj. Methylisothiazolinone, EAN kódem a symbolem doby trvanlivosti po otevření (symbol otevřeného kelímku), symbolem nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“) a symbolem Zeleného bodu. Na zadní straně plastové tuby je uveden jmenovitý seznam přísad v ruském jazyce a další texty včetně údajů o odpovědné osobě, jmenovitý obsah výrobku, EAN kód, symbol doby trvanlivosti po otevření (symbol otevřeného kelímku), symbol na odkaz na připojené informace (informační leták) a piktogram zobrazující použití výrobku.

Odůvodnění: Bylo zjištěno, že u uvedeného výrobku nejsou prokazatelně dodrženy požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích. Podle čl. 14 odst. 1 písm. d i) nařízení nesmějí kosmetické přípravky obsahovat konzervační látky, které nejsou uvedeny v příloze V. Směs látek methylchloroisothiazolinonu (MIC) a methylisothiazolinonu (MI) je dle přílohy V (ref. č. 39) možné použít jen za stanovených podmínek pouze do kosmetických přípravků, které se oplachují. Z důvodu snížení rizika kožních alergií je směs MIC / MI zakázána v neoplachových kosmetických přípravcích.